Terug naar het overzicht

MAN TGS beleeft première op Kipper Event Markelo

Gepubliceerd op 06-09-2022 11:11 uur

MAN is op 9 en 10 september met de TGS bouwtruck present op het Kipper Event, dat plaatsvindt op het zandwinningsterrein in Markelo. Tijdens het event is de comfortabele, ergonomische en digitale bouwtruck in diverse configuraties te zien en te ervaren, bijvoorbeeld op het grote demoveld met een lange zandbaan.

 

De TGS biedt maatwerk voor de bouw. Voor elke ondergrond is er een geschikte chassistoepassing. Af-fabriek zijn 2-, 3-, 4- of 5-assers leverbaar en daarbij is er keuze uit schakelbare of permanente aandrijving. Naast deze fabrieksconfiguraties bestaat ook de mogelijkheid gebruik te maken van MAN Hydrodrive. MAN Hydrodrive is ideaal voor trucks die veel op de weg worden gebruikt en in het terrein tijdelijk de extra grip van permanente aandrijving nodig hebben. Deze hydrostatische aandrijfvorm brengt, vergeleken met een permanente aandrijving, een gewichtsbesparing van 750 kg met zich mee. Naar wens zijn ook tailormade configuraties en andere specialistische aanpassingen mogelijk.
Naast deze fabriekschassis’ heeft MAN ook een samenwerking met Wierda Voertuig Techniek in Joure. Daarmee biedt MAN de mogelijkheid tot ombouw naar widespread en diverse andere speciale configuraties voor de bouw.

 

Hernieuwbare diesel

De MAN TGS is leverbaar met de D26 Euro 6e-krachtbron. Deze motor is geschikt voor HVO 100, de hernieuwbare diesel die de CO2-uitstoot van Well to Wheel met 90 procent terugdringt. Er is keuze uit drie vermogenvarianten: 430, 480 en 520 pk. De cabine van de TGS voldoet aan de strengste eisen op het gebied van crashveiligheid. Ook op andere veiligheidspunten scoort de bouwtruck hoog. Zo is hij leverbaar met ACC Stop & Go. Deze adaptieve cruise control regelt automatisch de snelheid van de truck en de afstand tot de voorligger, zelfs tot en vanuit stilstand. Lane Change Support maakt rijbaanwisselingen veiliger door te waarschuwen voor voertuigen die zich in de onmiddellijke nabijheid bevinden en zo een potentieel gevaar vormen. Het Optiview-systeem geeft de chauffeur dankzij vijf camera’s en twee displays een perfect overzicht van de ruimte rondom de truck. Dit systeem heft de dode hoek op en draagt daarmee bij aan een hoog veiligheidsniveau.

 

Volop bedieningsgemak

De TGS bouwtruck biedt een comfortabele en ergonomisch verantwoorde werkomgeving. De portieropening van 90 graden en de brede treden maken de in-/uitstap makkelijk.<$> 
Indien gewenst is ook een opstap vanuit de cabine naar de laadbak of de kraan beschikbaar. Het stuur en de chauffeursstoel hebben uitgebreide verstelmogelijkheden en alle bedieningselementen zijn binnen handbereik. Het overzichtelijke dashboard geeft in één oogopslag alle benodigde informatie. Ook het Easy Control-paneel aan de binnenzijde van het portier aan passagierszijde draagt bij aan de eenvoudige bediening. Het actieve stuursysteem MAN Comfort steering past de benodigde stuurkracht aan op basis van de omstandigheden. Dat maakt de TGS nog makkelijker manoeuvreerbaar.

 

Connected

De MAN TGS is de ook een digitale (bouw)truck. Er is een groot aantal online diensten beschikbaar. MAN Service Care deelt bijvoorbeeld de onderhouds- en statusgegevens van de truck met de dealer. Zo is het onderhoud proactief te plannen. De vooruitziende planning draagt bij aan een truck in topconditie en aan het minimaliseren van stilstand. MAN Service Care vertaalt zich dus ook in maximale inzetbaarheid. Met MAN Now is het op elk gewenst moment mogelijk om functies toe te voegen, te activeren en uit te breiden zonder dat daarvoor een bezoek aan een dealer nodig is. MAN Now zorgt er bijvoorbeeld voor dat de kaarten van het navigatiesysteem up-to-date worden gebracht. Ook schakelsoftware voor de MAN TipMatic-versnellingsbak is via MAN Now te installeren.