Terug naar het overzicht

Transportbedrijven recht op 1 miljard euro van Duitse overheid

Gepubliceerd op 23-02-2021 07:53 uur

Tolheffing bij transportbedrijven brengt jaarlijks ruim €7 miljard euro in het laatje voor de Duitse overheid. Echter voor een deel onterecht naar het oordeel van Europees Hof, waardoor zij transportbedrijven nu meer dan een miljard euro schuldig is. Transportbedrijven die in de afgelopen jaren gebruik hebben gemaakt van de Duitse tolwegen hebben recht op een terugbetaling die kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar. Een gemiddelde terugbetaling ligt tussen de 4 - 6% van de totaal betaalde tol. Nederlandse transportbedrijven zijn goed voor 2,6% van de totale tolheffingen, wat op jaarbasis neerkomt op €182 miljoen. Door deze uitspraak hebben Nederlandse transportbedrijven over de afgelopen drie jaar in totaal recht op zo’n €25 miljoen teruggave van teveel betaalde tol. 


 
Bij het doorberekenen van de tol heeft de Duitse overheid onterechte posten meegenomen, waardoor iedere vrachtwagen die gebruik heeft gemaakt van de Duitse tolwegen teveel tol heeft betaald in de afgelopen jaren. Zo werden naast de gebruikelijke infrastructuur kosten, ook de kosten voor de verkeerspolitie meegenomen bij de berekening van de tol. Het Europees Hof van Justitie heeft eind 2020 geoordeeld dat de geheven tol voor vrachtwagens in Duitsland in strijd is met de Europese wetgeving. Deze tol dient actief te worden geclaimd bij de Duitse overheid, wat het voor veel transportbedrijven lastig maakt om dit geld terug te krijgen.
‘In de afgelopen tijd kwamen steeds vaker verzoeken binnen bij onze Duitse juridische partner van transportbedrijven die bijstand zochten. Dit is de reden dat we tol-teruggave.nl hebben gelanceerd, om Nederlandse transportbedrijven bij te staan in het claimproces’, aldus Tom van Bokhoven, CEO van tech scale-up Yource.