Terug naar het overzicht

Mercedes-Benz Trucks en Shell testen digitale betaling van brandstof

Gepubliceerd op 11-05-2021 08:08 uur

Mercedes-Benz Trucks zet weer een belangrijke stap in de digitalisering van haar voertuigen. In praktijktests hebben Mercedes-Benz Actros-trucks voor het eerst automatisch brandstof betaald bij een Shell-tankstations in Stuttgart. Experts van Mercedes-Benz Trucks en Shell hebben daarvoor een nieuw prototype van de digitale Truck-ID in combinatie met een prototype digitale tankpas in het boordsysteem van de truck geïnstalleerd. De Truck-ID fungeert als een geïntegreerde ID-kaart, dus de transacties worden uniek toegewezen aan het voertuig en automatisch ondertekend door het voertuig zelf. Shell SmartPay API functioneert als datatransmitter - API staat voor Application Programming Interface - en maakt de digitalisering van tankpassen en brandstofbetalingen bij Shell-tankstations mogelijk via het boordsysteem van de trucks. De Mercedes-Benz trucks die in de tests worden gebruikt, zijn serievoertuigen waarvan de software is aangevuld met autorisatiefuncties voor betalingsdiensten.

 

Om dit te bereiken heeft Mercedes-Benz Trucks ook het bestaande prototype van zijn Truck Wallet, een platformtechnologie en centraal gebruikersprogramma voor alle apps die voor verschillende doeleinden toegang hebben tot de Truck-ID, met de digitale tankpas verbonden. De experts van Mercedes-Benz Trucks en Shell hebben samengewerkt om een digitale tankpas te ontwikkelen die toegankelijk is vanuit de Truck Wallet en gebruik maakt van de Truck-ID. Op deze wijze kon de digitale tankpas de truck authenticeren en autoriseren bij het centrale tankstation tijdens het online betalingsproces. Nadat het voertuig zich met zijn Truck-ID veilig had geïdentificeerd in het systeem van Shell, werd de transactie geautoriseerd door Shell SmartPay API. Het essentiële onderdeel van de veiligheidscontroles was het matchen van de gps-locatie van de truck en het tankstation. Alleen als beide succesvol waren gekoppeld, werd de pomp geactiveerd.
Tot dusverre verstrekken transportbedrijven fysieke tankpassen aan hun chauffeurs als betaalkaart bij geselecteerde tankstations. Het bedrag wordt dan rechtstreeks van de rekening van het bedrijf afgeschreven. Een in de truck ingebouwde digitale tankkaart zou het werk van de chauffeurs op verschillende manieren kunnen vergemakkelijken. Bijvoorbeeld doordat ze niet meer naar de kassa hoeven te gaan. En transportbedrijven zouden kunnen profiteren van veiligere processen en van aanzienlijk minder administratieve rompslomp omdat ze geen fysieke kaarten meer hoeven te verwerken. Bovendien zou de digitale tankpas de wijdverbreide tankpasfraude moeilijker maken. Volgens schattingen van experts loopt de jaarlijkse schade voor de transportsector die wordt veroorzaakt door tankpasfraude met zware trucks in de miljoenen.