Terug naar het overzicht

Het verzekeren van bijzondere voertuigen

Gepubliceerd op 17-11-2020 15:02 uur

Volgens de wet moet elk voertuig in Nederland verzekerd zijn. Dit geldt voor vrachtwagens en kraanwagens, maar ook bijzondere voertuigen zoals een scootmobiel, een quad of een brommobiel. Ga je dus de weg op? Zorg dan dat je voertuig verzekerd is. 

 

Wat zijn bijzondere voertuigen?

Wanneer is een voertuig bijzonder en moet je dus ook een aparte verzekering afsluiten voor zo’n voertuig? Er zijn een aantal punten waar naar wordt gekeken om te bepalen of je een bijzonder voertuig hebt. Zo wordt er gekeken naar de hoogte van de cataloguswaarde. Is deze te hoog? Dan krijgt het voertuig het label ‘bijzonder voertuig’. Ook als het voertuig te veel vermogen heeft of te zwaar is. Ook voertuigen die afwijken van de standaarden zoals een bus of een praalwagen vallen onder de noemer bijzondere voertuigen. Andere voorbeelden zijn:
●    UTV of ATV voertuigen
●    Brommobiel
●    Gehandicaptenvoertuig
●    Golfkarretjes
●    Klassieke voertuigen (oldtimers)
●    Youngtimers
●    Quad
●    Scootmobiel
●    Segway

 

Vergelijken verzekeringen bijzondere voertuigen

Niet alle verzekeraars bieden ook een verzekering aan voor bijzondere voertuigen. Controleer daarom allereerst of je voertuig daadwerkelijk onder de noemer bijzonder valt. Ook zitten er verschillen in de hoogte van de premie en vergoedingen bij verzekeraars. Het is daarom verstandig om ook voor een bijzonder voertuig verschillende autoverzekeringen te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de verzekering kiest die het best bij jou en je voertuig past. 

 

Dekkingen verzekering bijzondere voertuigen

Net als bij een normale autoverzekering, kun je kiezen uit verschillende dekkingen bij een verzekering voor bijzondere voertuigen. Een WA-verzekering is verplicht. Hierbij worden alleen kosten gedekt die jij bij anderen veroorzaakt. Een beperkt casco-verzekering vergoedt ook schade door diefstal, brand of extreme weersomstandigheden. Met een volledig cascoverzekering (allrisk) wordt ook alle schade vergoed als jij zelf de schade hebt veroorzaakt. Naast deze dekkingen, kun je ook kiezen voor een aanvullende dekking. Bijvoorbeeld een ongevallenverzekering of een schadeverzekering voor inzittenden. Hierdoor zal de premie voor je verzekering wel stijgen. Let hier dus op bij het afsluiten van je autoverzekering.