Terug naar het overzicht

Vakbeurs Solutrans 2019 breekt alle records

Gepubliceerd op 03-12-2019 08:49 uur

SOLUTRANS 2019, de internationale vakbeurs voor weg- en stadsvervoer oplossingen die van 19 t/m 23 november 2019 in Lyon gehouden is, overtrof met 50.000 bezoekers een symbolische mijlpaal, een stijging van 11% ten opzichte van het jaar 2017. Deze zowel kwantitatief als kwalitatief rijke editie positioneerde zich meer dan ooit als de ‘grootste Europese beurs voor elektrisch stads- en goederenvervoer van 3,5 tot 44 ton’.

 

Een kwalitatief sterke editie

Met meer dan 900 exposanten en vertegenwoordigde merken, een stijging van 47% t.o.v. de vorige editie in 2017 (waarvan 31% nieuwe exposanten), kijkt de Solutrans terug op een geslaagde editie. Dit succes is het resultaat van een krachtige promotie in samenwerking met de FFC, de vereniging van Franse bodywork fabrikanten, eigenaar van de beurs, waardoor de Solutrans een internationale referentiebeurs geworden is. Met 27% internationale exposanten uit 23 landen, en 11% internationale bezoekers uit 33 landen, verstevigt de Solutrans haar internationale positionering, in het bijzonder op de Europese en Noord-Afrikaanse markt. Als bevestiging van deze internationale dimensie, is de Solutrans geaccrediteerd door de OICA (Internationale Organisatie van Automobiel Fabrikanten). Hiermee is de beurs officieel toegetreden tot de selecte groep van internationaal erkende evenementen, tezamen met de grote internationale beurzen voor personen- en goederenvervoer.

 

Een beurs om trends te ontdekken…

In dit tijdperk van digitalisering en nieuwe technologieën, bracht de Solutrans de belangrijkste trends uit de sector onder de aandacht in het Solutrans 4.0-forum, waar baanbrekende technologieën op het gebied van goederenvervoer en (intra)logistiek werden gepresenteerd. Daarnaast ontving de beurs een groot aantal innovatieve start-ups en R&D laboratoria van grote industriële ondernemingen, die vooruitstrevende technologische oplossingen voor de toekomst presenteerden (3D, virtual reality…), alsmede baanbrekende leveringsmethoden met drones en robots.

 

… en om topinnovaties te ontdekken

De innovatiekracht van de sector werd naar voren gebracht middels een aantal prijzen die tijdens de beurs uitgereikt werden:
De prestigieuze ‘International Truck of The Year 2020 Award’, de ‘Truck Innovation Award 2020’, de ‘International Van of the Year 2020 Award’ en de ‘Pick-up Award 2020’ werden respectievelijk toegekend aan de Actros Génération 6 van MERCEDES, de H2 XCIENT van HYUNDAI, het Transit Custom Hybrids-gamma van FORD en de FORD Ranger.
De I-nnovation Awards, voorheen de Solutrans Innovation Awards genoemd, dit jaar georganiseerd door de FFC in een nieuw format en uitstraling, met nieuwe criteria en een nieuwe jury, werden toegekend aan :


Categorie Bodywork-Fabrikanten - Goud: LAMBERET - Zilver: LECAPITAINE - Brons: FRAPPA  
Catégorie Onderdelen - Goud: KERSTNER - Zilver: DHOLLANDIA - Brons: G-KEEP  

                
Daarnaast werd de speciale ‘Joseph Libner’ Award toegekend voor de innovaties in de categorie milieuprestaties: Chereau won deze Award in de categorie Bodywork-Fabrikanten, en Jonesco in de categorie Onderdelen. Tenslotte werd een nieuwe prijs, de ‘Personality of the Year’-Award, in het leven geroepen door de FFC en haar voorzitter Patrick Cholton, toegekend aan Veronika Wand-Danielsson, Ambassadeur van Zweden in Frankijk. Deze onderscheiding werd haar overhandigd door Gerard Collomb, burgemeester van Lyon en oud-minister, Christian Peugeot, voorzitter van de CCFA en Patrick Cholton, voorzitter van de FFC en de Solutrans.

 

Centrum voor beroepsvaardigheden, knowhow en werkgelegenheid

De strategisch belangrijke thema's op het gebied van werkgelegenheid en opleiding waren gedurende alle beursdagen in de speciale beursruimte met een oppervlakte van meer dan 1.000 m² een opvallend aandachtspunt. Dit dynamische en operationele forum bood mensen de mogelijkheid om de verschillende beroepsgebieden in de sector en de bijbehorende opleidingstrajecten te herontdekken.
In samenwerking met sectorspecialisten (Pôle Emploi, Monster) is een groot Job Forum opgericht om recruiters en kandidaten met elkaar in contact te brengen. Dit werd ondersteund door nieuwe zoekoplossingen en een tool van de FFC, Mobili'Job, die tot doel heeft alle vacatures in de sector te bundelen. De FFC organiseerde ook drie "job dating"-sessies, waarbij meer dan 50 bedrijven veel geïnteresseerde sollicitanten ontmoetten.

 

Het milieu als centraal aandachtspunt van de sector

Het milieu is een belangrijk aandachtspunt van de gehele vervoerssector. Op de Solutrans was de openingssessie van het conferentieprogramma gewijd aan de elektrificering van het stads- en goederenvervoer, waarvan het witboek bij de opening van de beurs overhandigd werd aan vertegenwoordigers van overheden. De conferentie zelf ging in op de haalbaarheid van de elektrificering van het transport, waarbij concrete voorstellen gedaan werden aan de horizon van het jaar 2025.’

 

Een rijk conferentieprogramma beantwoordt vragen en biedt oplossingen

Teneinde aan de verwachtingen van de bezoekers te voldoen, presenteerde de Solutrans een rijk en succesvol conferentieprogramma:
Een omvangrijk conferentieprogramma dat meer dan ooit de ontwikkelingen van de sector weerspiegelde.
Een groot buitenterrein waar bezoekers live demonstraties van allerlei typen voertuigen konden bijwonen (elektrische en autonome voertuigen, concept cars…)