home

abonnement

mediakaart

verschijningsdata

adverteren

nieuwsbrief

colofon

tarieven ATW.nl

 

 

Geplaatst op 24 Maart 2017, 14.26 uur


Hackers ontdekken nu ook de vrachtauto

Zijn vrachtwagens te hacken? Ze bevatten immers steeds meer elektronische systemen. Terroristen zouden daar gebruik van kunnen maken. Moderne vrachtwagens zitten bomvol elektronica. Via de boordcomputer staan ze voortdurend in contact met de planning die vaak niet alleen kan zien waar een vrachtauto zich bevindt, maar ook hoeveel brandstof hij verbruikt, hoe snel hij rijdt en hoe vaak de chauffeur remt of schakelt. Momenteel worden er op grote schaal proeven gedaan met zelfrijdende trucks: die worden puur bestuurd door elektronische systemen. Maar elektronische systemen zijn te hacken, zo weten we. In hoeverre is dat ook het geval met de elektronica in trucks? Kun je op afstand ingrijpen in het stuursysteem van een truck en hem dingen laten doen waar de bestuurder geen invloed op heeft?

Om daar achter te komen, heeft de redactie de hulp ingeroepen van een security researcher, de ‘witte hacker’ Rutger Hopster, en samen met hem een interview gehouden met de directeur Traffic & Product Safety van Volvo Trucks, Carl Johan Almqvist. Op de vraag of de truckindustrie erin slaagt hackers altijd vóór te blijven, zegt Almqvist: "Ik zou het graag willen, maar zo is het niet. Hoe meer elektronica er in een truck zit en hoe meer verbindingen er met de buitenwereld zijn, hoe meer mogelijkheden om in te breken."

De industrie is bezig software te ontwikkelen waarmee pogingen van hackers kunnen worden ontdekt, maar een van de vertragende factoren is, zoals zo vaak, het ontwikkelen van een standaard die voor elke fabrikant acceptabel is. Nauw samenwerken is ook noodzakelijk om zelfrijdende vrachtwagens straks onderling en met de infrastructuur te laten communiceren, zodat ze kunnen anticiperen op verkeersdrukte, weersomstandigheden en dergelijke. Krijgen hackers dan niet de kans deze datastroom binnen te dringen of zelfs het hele systeem plat te leggen? Almqvist geeft dat toe. "Als er communicatie is, dan kan die verstoord worden".

Daarmee erkent Almqvist dus dat je een zelfrijdende truck doof en blind kunt maken, hoe goed hij ook beveiligd is tegen hackers. En daarmee rijst meteen de vraag wat de chauffeur dan nog kan doen om de boel toch onder controle te houden. Almqvist: "Het is noodzakelijk om sommige vitale functies, zoals de besturing en de remmen, mechanisch te blijven bedienen. Die kun je in principe altijd blijven gebruiken. Remsystemen worden nu al elektronisch aangestuurd, maar de chauffeur kan toch het rempedaal intrappen. Ook het stuur zal mechanisch verbonden moeten blijven met de voorwielen. Zo heeft de chauffeur altijd het laatste woord, zelfs als zijn truck gehackt is of de verbinding met de buitenwereld verbroken wordt". (Truckstar)

Atw.nl Headlines
Atw.nl Headlines

Oud techniek-journalist Hans Kuipers o...

Rotra compenseert CO2 uitstoot 6750 ze...

LNG-teruggaveregeling krijgt vervolg

Infra Relatiedagen 2019 valt in de sma...

Volop nieuws van MAN tijdens bauma 2019

Zesde editie van Mega Trucks Festival ...

BYD stapt in elektrische vrachtautomarkt

VDH met tweede truck op LNG naar Spanje

Ernstige zorgen over tachograaffraude

Tatra levert 8x8 met GVW van 46 ton


Oud techniek-journalist Hans Kuipers overleden
Op donderdag 31 januari 2019 is freelance journalist Hans Kuipers (1948 – 2019) in zijn woonplaats Waddinxveen overleden. Vele jaren is Hans een toonaangevende automotive journalist geweest met als specialisatie bedrijfswagens en de techniek daarvan. Hij heeft een zeer lange tijd, ruim dertig jaar, gewerkt voor vakblad Auto- en Transportwereld (ATW) om het blad te maken wat het nu is.

© Atw.nl - Copyright 2006-2019, All right reserved. Schrijfveer Media Groep B.V.

Autoboek International
Trucks.nl
snapon
rino
scania
almic
rdd
Capriƫl Nederland
Hoornweg
advertise
vdl
Cuppers
terberg
facebook
Middelbos
Anema Trucks & Spare Parts
HEBIC
baat
Trailned