Terug naar het overzicht

H2roadtrip door Europa bewijst dat waterstof al werkt

Gepubliceerd op 13-05-2024 08:13 uur

Kan waterstof zichzelf bewijzen als een levensvatbare brandstof voor transport, of is het slechts een belofte van morgen? Een Nederlands ondernemerskoppel gaat de uitdaging aan. Middels een H2roadtrip wil men in totaal 12.000 km rijden, gedurende 100 dagen, met alleen waterstof als brandstof, zonder uitstoot. De route, van Oslo naar Istanbul langs de Europese kustlijn, gaat door veertien landen.

 

Waterstof speelt een belangrijke rol bij het behalen van de doelstellingen uit het klimaatakkoord van Parijs voor 2030. André Molengraaf, eigenaar van H2storage: "De afgelopen jaren werd er al gesproken over waterstof als brandstof voor de toekomst. Met onze H2roadtrip willen we de wereld laten zien dat deze toekomst al is begonnen. Wij willen bewijzen dat er met de juiste opslag en planning vandaag de dag geen grenzen meer zijn om de transitie naar waterstof echt op gang te brengen."
De H2roadtrip gaat van Oslo in Noorwegen naar Istanbul in Turkije. Het team bestuurt een Ford 150 Lightning pick-up. De auto is aangepast om het opladen van de accu’s tijdens het rijden vanuit de waterstofgenerator mogelijk te maken. Twee extra H2-opslagtanks worden tijdens de reis in een speciaal ontworpen kampeertrailer geplaatst, het tiny house on wheels van het team. Het gecombineerde gewicht van de Ford F150 Lightning in combinatie met de zero-emissie generator en 28 KG waterstof in de aanhanger is zeven ton. De verwachte actieradius van de combinatie bedraagt maximaal 1.200 km, puur op waterstof.
"Met dit bereik kunnen we tijdens onze reis de afstanden tussen de tankstations en faciliteiten overbruggen om zero-emissie te garanderen", zegt André Molengraaf.
De energie voor het wonen in de trailer wordt eveneens geproduceerd door de waterstofgenerator in het tiny house op wielen. Het grootste deel van de energie voor koken, warm water en andere elektrische huishoudelijke apparaten voor dagelijks gebruik zal dus ook uit die bron worden gehaald. Ook worden er PV-zonnepanelen op het dak van de trailer geplaatst. 

 

Het enthousiaste team

De roadtrip wordt ondernomen door André en zijn vrouw Els Molengraaf. Beiden zijn enthousiaste ondernemers en al ruim 30 jaar getrouwd. Ze combineren hun beide bedrijven en houden van reizen en werken in verschillende landen en culturen. Landen die tijdens de H2roadtrip worden bezocht, zijn Noorwegen, Zweden, Denemarken, Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Griekenland en Turkije. 
H2storage, het zakelijke initiatief van André Molengraaf, kan al een deel van de oplossing leveren om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. "Feit is dat we waterstof al onder hoge druk kunnen opslaan en het nu al kunnen gebruiken als energiedrager voor brandstofcellen of verbrandingsmotoren in een auto, vrachtwagen, bestelwagen of andere zware toepassing."
Tijdens de roadtrip worden er met lokale partners events in diverse landen georganiseerd. Dit om met lokale ondernemers de discussie over de invoering van waterstof en de uitdagingen daaromtrent te bespreken. Ook is er een aantal bedrijfsbezoeken gepland bij bedrijven die onderdeel zijn van de waterstofindustrie in de breedst zin van het woord. Dit alles om de boodschap uit te dragen dat het waterstoftijdperk is aangebroken.