Terug naar het overzicht

Ford Trucks maakt comeback in Nederland

Gepubliceerd op 24-05-2024 11:31 uur

Het truckmerk van Ford is weer officieel verkrijgbaar in Nederland. Ford Trucks is al een tijdje leverbaar in België en Duitsland maar nu ook in Nederland via een aantal dealers. De importeur is F-Trucks, gevestigd in Kesteren, net als Vlastuin dat dealer is geworden, naast Göritzlehner, Truck Service Visser en Trailer Service in Uithoorn. F-Trucks start met zes dealers en hoopt door te groeien naar minimaal twaalf dealers. Het leveringsprogramma van het in Turkije gevestigde Ford Trucks bestaat uit de F-Max en de F-Line. 

 

F-Trucks denkt dat er in Nederland potentieel is en streeft naar een marktaandeel van vijf procent in 2030. Hierbij zal de nadruk liggen op de F-Max. De cabine van de F-Max zal voor Ford-rijders vertrouwd aanvoelen. De 12,7-liter zes-in-lijn diesel van Ford produceert 500 pk en 2.500 Nm. Klanten kunnen kiezen uit een versnellingsbak van eigen makelij met twaalf of negen versnellingen. Ook is er een versie met langere wielbasis die door grotere brandstoftanks 5.000 kilometer haalt per tankbeurt. Ook gaat Ford op de elektrische tour.

 

Modellen

Het leveringsprogramma van Ford Trucks bestaat uit de F-Max en F-Line. De F-Max is een 4x2-trekker met een eigen Ford Ecotorq-12,7-liter-motor met 368 kW (500 pk). Tot voor kort was hieraan een geautomatiseerde transmissie van ZF (TraXon) gekoppeld, maar sinds kort heeft Ford een eigen geautomatiseerde zestienbak. De F-Max is alleen leverbaar met een slaapcabine en is daarmee vooral bedoeld voor het (inter)nationale wegtransport. Volgens de fabrikant komt er volgend jaar ook een elektrische versie.
De F-line is vooral geschikt voor distributie, nationaal wegtransport en bouwtransport en is leverbaar als 4x2, 6x2, 6x4, 8x2 en 8x4. Ook deze is uitgerust met eigen Ford Ecotorq-motoren van 9,0 liter van 243 kW (330 pk) en 12,7 liter van 309 en 331 kW (420 en 450 pk). Hieraan koppelt de fabrikant geautomatiseerde en handgeschakelde transmissies van ZF, Eaton en eigen fabricaat. Vooraslasten tot negen ton zijn af fabriek mogelijk, waardoor Ford Trucks de markt van 'standaard' (bouw)voertuigen kan voorzien. Hoewel de F-Line 'basic' oogt, is deze rijk uitgevoerd, met onder andere een negen inch multimediascherm, een uitgebreide Nederlandstalige display-interface en een boordcomputer.

 

Lees het hele verhaal in de printuitgave van Auto- en Transportwereld, Nog geen abonnee? Nu doen! klik hier